Pages

2 april 2013

Flippa Wikimedia

Idag gick jag över en bro till Kungsholmen. Det var andra gången inom en vecka och båda gångerna har solen lyst över Stockholm. I onsdags var det för att besöka Skolverket. Där har en arbetsgrupp tillsatts för att arbeta med ett projekt som kallas för Handledning för lärande. De ville veta mer om det flippade klassrummet och om det var något som de kunde lära sig av och hjälpa elever att lära vidare med. Skolverket har valt ut tio skolor med låga kunskapsresultat som ska ingå i projektet och det flippade klassrummet är en modell som kan vara aktuell för att hjälpa till att lyfta de här skolorna. Det är ett intressant projekt och det ska bli spännande att se hur det utvecklas.
Hur man kan hålla låda i över en timme utan att man ens tänker på tiden är inte så konstigt när man svämmar över av entusiasm för något. I det lilla mötesrummet pratade jag mig varm om flippandets idé och modell. Jag berättade om det fantastiska med den dela-kultur som finns hos alla flippande lärare, visade olika flippar och svarade på frågor. Det kändes som att jag nådde fram och nu återstår det att se åt vilket håll bollen rullar vidare. Men bara tanken på att det flippade klassrummet blir ett alltmer vanligt förekommande samtalsämne i de pedagogiska rummen och att det vinner mark på det här sättet gör mig glad.

Efter mötet träffade jag tre mycket trevliga skolverksmedarbetare. En pedagogisk lunch får en helt annan mening när det sker på en lunchrestaurang och med det pedagogiska centrerat kring fyra personers tankar kring skolutveckling, istället för i en skolmatsal med det pedagogiska bestående av att man ska övertyga barn om nyttan av att äta överkokt potatis. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den här lunchen gav mig en hel del att fundera vidare på. Nya idéer och nya tankar möts och föds under sådana här möten. Jag älskar att nätverka och att prata skolutveckling. Många gånger leder det vidare till något som jag inte riktigt hade förväntat mig från början. Så var det också den här gången och det pedagogiska pratet gav tankeföda till det möte som jag sen skulle ha - idag.

Jag har ganska länge nu haft en tanke på att starta en "sida" där flippade filmer kan samlas och vara sökbara. Jag har (tillsammans med andra) gjort en del mer eller mindre långtgående försök, men det har inte riktigt landat där jag velat. Det har framförallt varit lite för tungrott med tanke på att jag har så mycket annat att hinna med. Dessutom insåg jag ju mer tiden gick hur mycket tid det skulle krävas att lägga ner på en dylik sida för min personliga del och det var inte där jag ville lägga mitt fokus.
Så genom Ylva Pettersson - underbara smarta Ylva - så föddes idén om ett samarbete med Wikimedia. Jag tror att idén kom från Ylva under Skolforum, efter att jag hade lyssnat på henne i The Cage, och sen har vi inte riktigt släppt den. Vi har inte hunnit träffas i den verkliga världen igen förrän för någon vecka sen och då spann vi vidare över en middag i Gamla Stan. Kontakt skapades med Sophie Österberg och idag satt jag i Wikimedias trevliga lokaler på en stol bredvid Sophie. Vi diskuterade dels igenom ett Googledocs, som jag skapade och bjöd in medlemmar ur Facebookgruppen att skriva i, och dels försökte vi spalta ner våra egna tankar. De frön som hade börjat gro under lunchen hos Skolverket delade jag också med mig av och det kommer förhoppningsvis att ge det här en extra skjuts. Jag tror att det var mest jag som pratade, men Sophies skarpa idéer och stora kunskaper om Wiki mötte mitt prat perfekt.

Idén bygger på wiki-konceptet och att vi tillsammans bidrar till att lägga in våra filmer på den här flippa-sidan. Det betyder att jag hoppas på att många vill lägga upp sina flippar där - alla bidrag är välkomna - för att samla allt på ett ställe och för att verkligen visa på det fenomenala i Dela- inte dölja!.
Huvudtanken är att det ska vara så enkelt som möjligt att lägga upp och söka filmer där. Det största arbetet kommer Sophie och Wikimedia att stå för. Det kommer att vara gratis och tillgängligt för alla. Att få med Wikimedia är självklart en stor fördel med den kompetens och support som finns där. Det finns också lite ytterligare tankespröt som vi ska arbeta på för att få ihop det här så bra som möjligt. När det är klart, och förhoppningsvis så tar det inte alltför lång tid, så kommer vi att öppna upp resursen för alla. Ingen fara att du missar det. Om jag kan så klättrar jag upp i Stockholms Stadshus med en megafon för att alla ska få veta när vi kör igång i skarpt läge.

Här finns en film som handlar om varifrån bra idéer kommer ifrån. Jag tycker att det beskriver så bra precis den process som jag så ofta går igenom. Kanske är det speciellt utmärkande i det jag har berättat ovan: flera små idéer träffas och utvecklas till något fantastiskt.
Min övertygelse är att det här kommer att bli så bra!


Where Good Ideas Come From by Steven Johnson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar