Pages

28 oktober 2013

Flippa med enkäter

Det finns många fördelar med att använda en enkät. antingen för sig själv eller inbäddad i en film. Genom enkäter kan eleverna delta interaktivt och det går att få omedelbar feedback. Både som elev och som lärare. Det finns massor av olika frågesorter man kan använda sig av: flervalsfrågor , fritext eller korta svar  för att ta några exempel. Det går att använda både så att du ser vem som svarar och så att eleven förblir anonym. Förutom att enkäten är ett bra verktyg för att ge eleverna självrättande frågor, så får du som lärare en bra överblick över resultaten så att du kan se var fördjupningen bör ligga i klassrummet. Det går att arbeta vidare med diskussion i helklass eller olika grupper allt efter behov. Samtidigt så fungerar enkäten suveränt för att du som lärare ska kunna se var eleverna befinner sig i lärandeprocessen. Du kan då ge en bra formativ feedback på en individuell nivå till alla elever och dessutom få en idé om vad du själv som lärare kanske behöver förbättra till nästa flipp. Alltihop kan du spara och återkomma till när du behöver fundera extra över elevernas arbete, tex. inför skriftlig bedömning och betygsättning.

Jag gillar att göra mina enkäter i Surveymonkey.
En sån enkät kan se ut så här. Svara gärna på enkäten om du vill.

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.



Enkäten kan användas som en fristående flippmöjlighet, men det kan också kombineras med något annat för att gör en flipp komplett. Om du använder Camtasia och gillar att arbeta med enkäter så kan du göra den ultimata kombinationen genom att använda enkät-möjligheten i Camtasia. Camtasia kostar en del, men gillar du att redigera film med många möjligheter så kan det hända att du tycker att det är värt pengarna.
Här är en film om hur du kan bädda in enkäter i dina filmer med hjälp av Camtasia.





2 kommentarer:

  1. Okej du menar att du gör enkäten i surveymonkey och sedan bäddar den i Camcasia? Jag håller på nu med min blogg och har en sidflik som jag kallar Härma konstnären. Då börjar jag med en fakta text, hade velat ha en rullande enkät efteråt som du beskriver. Efter det kommer en tanke utmaning och sedan förslag på praktiska arbetsuppgifter. http://sandbild.wordpress.com/harma-konstnaren/piet-mondrian/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis så kan man göra. (Eller om du väljer att lägga den på en blogg, eller skickar en länk till eleverna...)

      Radera