Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen?
Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Dessutom har jag med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet. Lyssna gärna på det.
Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. En föreläsnings som jag hade förmånen att få närvara på och lyssna till på plats. (Jag är tom med i filmen minsann. ;) )
Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar:
Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Khan har på sistone fått en hel del kritik för sina filmer, men föreläsningen i länken ger en grund för vad Flippa klassrummet innebär.
Sen har det börjat komma allt fler svenska hemsidor som tar upp det flippade klassrummet, och det är inte särskilt svårt att googla upp dom.
En bra förklaring på engelska finns här: The Flipped Classroom Infographic.
Ta också gärna en titt under fliken Flippat här ovanför. Där finns länkar till flera radioprogram och tidningar där jag har berättat om flippat klassrum.
Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär. Det innebär inte att det är enkelt att börja. Det kan vara det, men jag har träffat många som är frågande om hur! Tänk på att utveckling inte är något om sker bara för att du knäpper med fingrarna. Utveckling tar tid och det är inte fel om det tar tid. Jag har skrivit ett blogginlägg om mina tankar kring utvecklingstrappan. En bild för att illustrera vad du är på väg att sätta gång har du här:
Men om du nu står på steget"Hur gör jag det?". Var börjar man? Vad behöver man? Jag har en smartboard i mitt klassrum, vilket verkligen underlättar mycket, men det är inte en nödvändighet för att flippa. Inte heller behöver du ha en dator till varje elev för att det här ska fungera. Det är klart att det är enklare med många datorer och/eller lärplattor, men själv brukar jag säga att vi har en 1:12 satsning på min skola. Det finns många bra digitala verktyg när du flippar. Du ska få låna min lilla verktygslåda. Den innehåller några enkla, effektiva och framförallt gratis redskap som är bra att börja med. Det enklaste sättet är att börja med en blogg.
Blogga
Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar att du använder Blogger, Wordpress eller Moobis.
Mest är det en fråga om tycke och smak vilket blogghotell man använder. Blogger är lätt att förstå sig på och oftast så behöver man inte fler funktioner än de som Blogger har. Har du ett Google-konto kommer du åt både din Blogger-blogg, E-post, Gooogle Drive och ditt Youtube-konto med en enda inloggning. Med Wordpress kan du göra mer avancerade saker, vilket du kanske behöver om du blir en ihärdig bloggare längre fram. Min blogg, som jag använde till min första klass som jag bloggade med, heter Charliebloggen. Den och min pedagogiska blogg Kilskrift (ja den du läser på nu) finns hos Blogger.
Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här.
En blogg är per definition et ständigt pågående projekt och du kan förändra den vartefter du ser nya behov. Om du vill samla alla dina eller klassens blogginlägg till en bok så kan du göra det med verktyget Blog Booker. Följ bara instruktionerna så har du snart bloggen i pdf-format eller som e-bok. (Det fungerar för både Blogger och Wordpress.) Sajten länkar också till flera företag som sen kan trycka boken.
När man samlar bilder till sin flipp eller när man delar sin färdiga flipp vidare så är det bra att ha koll på kopieringsrätt. Jag tycker att man bör använda Creative Commons så att man är säker på att det man lånar och delar vidare är ok. Genom att lära dig om och använda Creative Commons så bidrar du också till att dela med dig till andra lärare. En söktjänst för Creative Commons finns här och längst ner på den här sidan hittar du en enkel och överskådlig bild för hur det fungerar.
Skolverket har en sida med Lärarguider i upphovsrätt. Besök gärna den.
Fler filmer har jag lagt upp på Flippa Klassrummet på Dela! (Dela-forumet är på väg att försvinna nu tyvärr.)
Film
Youtube - Hur du skapar ett youtubekonto.
Jing - Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Att köpa en bra mikrofon och en ritplatta är inte nödvändigt, men kan vara värt en investering. Screencast-o-matic är också ett bra gratis program och fler gratis screencastprogram hittar du i mitt blogginlägg här. Det går också bra att filma med hjälp av din mobil eller ipad.
Ett roligt och enkelt sätt att göra film, både för lärare och elever, är Powtoon.
Ett roligt sätt att gör film på är med hjälp av Video Scribe, men de kostar pengar.
Vill du spela in i slow motion? För Android fungerar Framelaps bra. Pröva en av fem appar för iphone här eller appen Camcorder som klarar både det och "time laps". Time laps är att du tar bilder tagna två gånger i minuten (tex) till en film och så sammanfogar du det till en film. Det går att göra också med Android med hjälp av appen Lapse It.
Text
ReadSpeaker - Gör så att dina blogläsare kan få texten uppläst.
Blogbooker - gör din blogg till en bok. (Upprepat men kul tips.)
Padlet - skapa en vägg med post-it lappar
En mindmap gör du med ThinkBuzan.
Flipsnack - gör din flipp i form av en bok online med möjlighet att bädda in och dela, video på hur du gör här. Tyvärr så kostar det numer pengar, så om du vill göra det gratis så rekommenderar jag Flipgorilla istället. (36 sidor är max.)
Göra ordmoln. Enklast är Wordle, men du kan göra mer med Tagxedo.
Anteckna på din ipad medan du läser en hemsida med MyMind.
Bild
Jag tar ofta egna bilder, men annars finns det bilder, bilder och åter bilder på Flickr. Där kan du söka inom olika grupper av Creative Commons licenser. Väldigt praktiskt. Glöm inte att sätta dit rätt licens vid bilden bara. Ett annat ställe med mycket bilder är Photo Everywhere med bilder från olika platser i världen. Andra ställen med bra bilder är Gratisography, Stocksnap och E-learning Heroes.
Det kan vara värt att ta en titt hos Open Clipart om du vill ha lite enklare bilder.
Skaffa dig en avatar på någon av sidorna som tas upp i det här inlägget: 12 Sites To Create Cartoon Characters of Yourself
Se till att du arbetar med bilder som du verkligen får kopiera - eller gör dina egna med hjälp av ett ritprogram, tex. klassiska Gimp (som också fungerar bra för fotoredigering), Inkscape eller Smoothdraw.
Ett gratis och väldigt bra bildredigeringsprogram är Avidemux.
Koppla din smarttelefon eller platta till Smartboarden med hjälp av Rocketboard.
Blindkartor är inte bara till för att flippa historia och finns på d-maps och Seterra.
Kanske inte så flippat i sig, men en bra och kul grej att använda till stora kartor, tislinjer etc i klassrummet är The Rasterbator. Använda tex samma bild som du har i flippen och förstora sedan upp den på klasrumsväggen. The Rasterbator delar upp din bild i många mindre som du sedan kan pussla ihop till en stor och större bild.
Ljud
Musik till dina flippar kan du hitta bland annat på Freeplay Music, Free Music Achive och Jamondo.
Roliga ljudeffekter hittar du på Free-Loops.
Audacity - ladda ner programmet gratis och gör din egen podcast.
Du kan ha nytta av att läsa Beginner’s Guide To Setting Up Your Own Podcasts
Online Audio Cutter är ett onlineverktyg för att klippa ljudfiler.
Enkäter och responssystem
Survey Monkey - Gör enkelt egna enkäter och frågeformulär till din blogg eller hemsida. Hur en enkät kan se ut i Surveymonkey och hur du gör en inbäddad enkät i Camtasia kan du läsa i det här blogginlägget.
Socrative - Ett responssytem som du kan använda tillsammans med dina elever för att kunna ställa frågor eller göra övningar och som kan laddas ner både till läsplatta och smartphone. Lite enklare än Socrative är Kahoot.
Om du vill skapa självrättande prov online så kan du pröva Testmoz.
Här nedan är en jämförelse mellan 5 olika verktyg som du kan skapa enkäter med.
Mixa media
Popcorn Maker - Lätt att mixa ljud, bild, text och länkar från webben.
Gör en tidning med dina elever med hjälp av Scribus.
20 gratis verktyg att göra serier med i din undervisning.
Skapa serier med appen Comics Head (både för android och ios).
För att enkelt kombinera bild och ljud kan du använda appen Adobe Voice. Bild och text kan du på samma enkla sätt kombinera i appen Adobe Slate. (Båda är för iPad.) Mer om det här.
Övrigt
Proprofs - Gör dina egna korsord, pussel, spel, "flashcards" eller quiz och bädda in på din blogg eller hemsida.
Fler länkar till att göra egna Quiz finns här.
Diigo - samla länkar, bokmärken, dokument, bilder mm på ett enda ställe
BarcodesInc eller QRcode Monkey hjälper dig att skicka hem läxan som en barcode eller QRkod
De sex bästa apparna för dig som vill flippa klassrummet.
Timetoast - gör din egen tidslinje.
Pröva att göra en tidlinje som du kan koppla till Wikipedia med Histropedia.
Gör din egen tankekarta online på Mindmeister.
Boka möten online med Sign Up Genious.
Gör en avatar online på Pick-a-Face.
Om du har frågor om vad som gäller rent juridiskt på nätet. Vare sig du gör filmer, bloggar eller vill "låna" bilder så finns det svar på Legala handboken.
Och så till sist en nybörjarguide på engelska
Jag twittrar på @braneback och svarar gärna på frågor via Twitter eller om du kommenterar här i min blogg. Jag har skrivit om det flippade klassrummet i bloggen flera gånger och det dyker säkert upp nya inlägg. Du hittar bloggarkivet till höger här på bloggen. Och om du inte är medlem i gruppen Flippa Klassrummet på Facebook så tycker jag absolut att du som funderar på att flippa, precis har börjat flippa eller om du känner dig riktigt hemma i hur man flippar, ska bli medlem där.
Om upphovsrätt. Vad får du sprida på nätet och hur.
Upphovsrätt infografik av Lennart Guldbransson CC (by, sa) Wikimedia Commons
Vilken kanonsida du har skapat! Otroligt schysst att du delar med dig av praktiska tips och erfarenheter. Ska kolla runt på de sidor du tipsar om och bli medlem på Facebook. Det låter så kul - och mycket pedagogiskt.
SvaraRadera/ Charlotta
Vad roligt att höra Charlotta! För mig är det självklart att dela och det är bara positivt om det ger ännu fler entusiastiska och flippande lärare. :)
RaderaSå jäkla fint "morsan"! Top-notch-kvalité varje gång!
SvaraRaderaAnything you want, I got it.
RaderaAnything you need, I got it.
Anything at all, I got it.
:)
Tack snälla för allt du delat med dig av! Så generöst!!!
SvaraRaderaFör mig är det självklart att dela. Tack för de uppskattande orden!
RaderaDet är helt ok. Bara kul att det kan ge något till ännu fler.
SvaraRaderaHej Karin!
SvaraRaderaVar på din föreläsning i Malmö i våras och blev jätteinspirerad! Jag och en kollega satt igår och försökte starta upp en blogg. Det vi inte lyckades med var att lägga in dokument, t ex från word eller excell på själva startsidan. Vi vill t ex publicera elevernas schema där. Har du någon aning om hur man gör?
Hälsningar Cecilia Hultén, Kalmar
Hej!
RaderaVad kul att höra att ni är på gång. :)
Det finns lite olika varianter. Ett förslag är att använda Scribd - http://www.scribd.com/
Det har jag exempelvis använt när jag la in min artikel från Grundskoletidningen ( http://kilskrift.blogspot.se/2013/03/min-artikel-i-grundskoletidningen.html ). Det går att bädda in och dela, vilket kan vara en bra variant för ett schema.
Hoppas det fungerar för er.
TACK! Vilken bra sida! Nu är jag laddad för att komma igång. Jag måste nog ta ett steg i taget här, men jag vill göra allt på en gång!
SvaraRaderaFår jag låna din bild om det traditionella/flippade klassrummet internt på skolan?
/Susanne
Tack själv och självklart får du det.. Den är licensierad under Creative Commons, så om du inte tänkt tjäna pengar på den och hänvisar till mig (och mitt namn står där redan) så är det helt ok. Det går alltså alldeles utmärkt att låna ifall du vill använda den på din skola.
RaderaVilken superb sida du skapat Karin! Så många bra tips som jag tar till mig när jag nu försöker starta upp. En stjärna till dig!!:)/Pernilla
SvaraRaderaTack Pernilla!
RaderaDet är jättekul med all positiv respons. Det betyder att det kommer till användning. :)
Du har lyckats lägga in underrubriker på dina "menyer", om mig, home, flippat och de övriga. Hur gör man det?
SvaraRaderaVore så glad och tacksam för svar. Din sida är en guldgruva för en nybörjare som jag. Tack!
Hej Åsa!
RaderaJag har hämtat en mall (template) som innehöll just det, sen klistrade jag in det i bloggmallen. Det finns gratis mallar att ladda hem från nätet tex på den här sidan:
http://btemplates.com/
Annars kan du googla på templates, free och blogger så hittar du fler.
Sen har jag redigerat den mallen med hjälp av en del html-kunskap, så att jag fått de färger jag vill ha och så.
På den här wikin kan du se hur du laddar upp en mall (xml fil som du har laddat hem).
http://www.wikihow.com/Install-a-Template-on-Your-Blogger-Blog
Hoppas att du hittar den mall dom passar dig! :)
Tack snälla för hjälpen!!
RaderaHoppas att det går bra och att du får dina flikar som du vill ha dom! :)
SvaraRadera