15 juli 2013

Åtta gratis screencastprogram

Screencasting är en väldigt användbar teknik om du vill flippa klassrummet eller om du vill arbeta med digitalt lärande över huvud taget.
Vad är då en screencast?
Enkelt kan man säga att det är en teknik som gör det möjligt för dig att spela in precis det du gör på din skärm. Det är perfekt för att spela in dina lektioner om du inte vill göra en presentation med hjälp av stillbilder. Det går att göra inspelningar av dina Powerpointpresentationer, men det är så mycket effektivare och enklare att spela in det du gör direkt på skärmen. Det du behöver tänka på är vilket program du vill använda för din screencast. Jag använder oftast Notebook, vilket är ett program som följer med om du har en smartboard. Anledningen till det är att  mina elever är vana att se det programmet helt enkelt. Det går lika bra att använda ett program  som Paint eller gratisprogrammet Smoothdraw som det program där du visar och förklarar. Ett starkt tips om du vill skriva/rita och förklara är att du investerar i en ritplatta. (Wacom har billiga och bra plattor i tex serien Bamboo.) Att försöka skriva med en mus eller med musplatta blir sällan bra. Att däremot ha en bra mikrofon är viktigt! Ett bra ljud märks kanske inte så mycket, med ett dåligt dito gör det definitivt. Jag använder själv en Samson Go Mic som inte är alltför dyr och som numer också finns att köpa i Sverige. (Själv importerade jag den för ett antal år sen från USA med hjälp av min syster som bor där.) Sätt dig sedan i ett väl dämpat utrymme, så att ljudet inte innehåller en massa konstiga ekon och/eller ovälkomna ljud som tar fokus från din presentation. Det låter fånigt, men att sätta sig i en garderob är inte så dumt.
Bra program kostar oftast pengar. För en lärare med begränsad budget kan det vara ett problem. Oftast brukar Jing rekommenderas som ett första program att använda för screencast. Här kommer en lista på åtta andra screencastprogram som är bra och gratis.


Ezvid
Ezvid ger dig möjligheten att också redigera dina inspelade videor, vilket inte alltid är möjligt i gratisversioner. Du kan infoga text och ljud, kontrollera hastigheten och sedan dela din inspelning. Det finns också en Gaming Mode som är speciellt utformat ifall man vill göra en genomgång av ett spel (i helskärm) där skärmen annars lätt kan bli svart vid inspelning. Du kan spara dina redigerade filmer eller så kan du ladda upp dom direkt på YouTube eller Flippklipp.


BlueBerry Flashback Express Recorder
Med hjälp av Blueberry Flashback kan spela in din skärm samtidigt som du spelar in dig själv via en webbkamera. Du får alltså en bild på det du vill visa och samtidigt en bild över dig själv när du pratar i ett hörn, vilket en del gillar. Det finns en ganska lång lista med funktioner som låter dig redigera video som ett proffs. Blueberry Flashback har ett enkelt användargränssnitt som gör att du kan bestämma vilken del av skärmen du vill spela in och om att spela in ljud och annat eller inte. En annan finess är att du kan lägga in schemalagda inspelningar, om du vill göra en onlineinspelning samtidigt som du har ett utvecklingssamtal eller hänger tvätt. Det finns också en funktion som fungerar som en videobandspelare och ger dig möjlighet att granska din inspelning bildruta för bildruta.


Screenr
Screenr är webb-baserad. Det betyder att du inte behöver installera något på din dator, men det kräver Java. Det är enkelt att använda. Klicka på inspelningsknappen och så är du igång. Här finns en begränsning på 5 minuters inspelningstid, så du behöver planera noga.Filerna sparas på webbplatsen. När du är klar får du en länk som du kan dela mail eller bädda in på din blogg. Det här fungerar på både Mac och PC och även för iPhone.

Rylstim Screen Recorder
Rylstim är enkelt och lätt att använda. Du kan också spela in händelser som sker på skärmen, inklusive höger och vänster klick. Den har ett väldigt sparsamt och enkelt gränssnitt och stöder flera filformat. Rylstim Screen Recorder fungerar på Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och Windows


Krut
Krut är ett väldigt enkelt program med bara tre grundläggande kommandon, men det finns möjlighet att lägga in tidsinspelning. Du kan också använda den för att spela in streamade videos och ljud. Krut är ett verktyg som fungerar i nästan alla operativsystem och kräver Java för att köra.


CamStudio
I CamStudio är det AVI- eller SWF-format som gäller. Du kan lägga in effekter som tex. text och pratbubblor.  Det finns också en hel del alternativ för hur du ställer in inspelningsytan över skärmen. Det finns möjlighet att reglera hastighet och bildkvalitet, men redigeringsmöjligheterna är relativt begränsade.


Webineria
Webineria bygger på open-source och är enkel att använda. Du kan även i det här programmet lägga in en inspelningsruta med dig själv i ett hörn. Det finns tre bildhastighetsalternativ och formaten du kan välja på är AVI och FLV. Den har inbyggda funktioner för att låta dig justera storleken på ditt inspelningsområde på kärmen. Snabbkommando för att pausa och återuppta inspelningen finns. Dina filmer sparas på webbplatsen och kan delas genom länk eller inbäddning.


Screen-O-Matic
Det här är ett enkelt program som kräver Java. Du kan välja mellan att ladda ner eller köra på nätet. Gratisversionen gör dig i ärlighetens namn ganska begränsad. Det går att spela in skärmen eller både skärmen och webbkamera, men det går inte att bara spela in webbkameran. Till skillnad mot betalversionen så har gratisvarianten en tidsgräns för inspelning på 15 minuter och du får en liten vattenstämpel på din film. Du kan inte heller zooma eller kommentera under inspelning. Däremot går det att ladda upp direkt till Youtube.

Lycka till med inspelningarna!



3 juli 2013

På andra sidan Almedalen

Almedalsvecka och full fart i de sociala medierna med ett stort utbud från Gotland.
Själv sitter jag på Sveriges regniga västkust och följer flödet som strömmar in. På andra sidan Almedalen, men med ett fönster som kan öppnas och stängas beroende på övrig sysselsättning. Bland annat kan jag erkänna att jag medvetet missat Lärarförbundets direktsända frukostseminarium för att få möjligheten att sova en timme till. Jag har slagit på eftersändningen klockan 9 istället och inlett min dag med kloka skoltankar och tankar som jag behöver fundera mer på.
Det är positivt att det pratas så mycket skola. Förmodligen till viss del beroende på att jag är något ensidig i mitt val av läsning och Bambuser-tittande. Men ändå. Enligt tidningen Bohusläningen är Skolfrågan väljarnas viktigaste fråga. Och vilket håll man än väljer att luta sig mot så stämmer det nog.

Alla pratar skola känns det som. Alla vill lyfta skolan. Alla har idéer om vad det innebär.
På andra sidan Almedalen ser jag ur ett helikopterperspektiv alla dessa tankar slungas ut mot oss andra som inte hade möjlighet att vara på ön i år.
Vem tycker vad. Vem har mest rätt. Vem ska jag tror på.
Det är inte lätt det här med skola när alla vill vara där. Jag försöker tänka att alla menar väl. Jag kan inte inbilla mig att någon med berått mod skulle köra skolan i botten. Vi har bara olika perspektiv. Vi har olika meningar om vad framtiden kommer att innebära för skolan och hur vi ska förbered oss inför den. Så jag går in i varje uttalad tanke från Almedalen med perspektivet att det kanske vidgar min syn på skolan. Kanske har någon sett något som jag har missat. Det jag inte håller med om kanske jag kan nå förståelse för utifrån en annan utgångspunkt.

På andra sidan Almedalen så kommer vi att återgå till verkligheten. Vad händer med allt prat och alla ord då? Om det gick att stoppa dom i en säck så skulle jag göra det. Jag skulle plocka upp en idé eller tanke då och då och fortsätta vrida och vända på den. Hålla upp den mot ljusets verklighet och se om jag kan få pusselbiten att passa in någonstans. Fortsätta fundera och utmana min egen tanke kring skolutveckling.
Men innan dess så fortsätter jag att titta ner på Almedalen en stund till. Förundras och hoppas. Stänger av en stund när hjärnan blir full av tankar och återvänder när jag känner det behovet.

Avslutningsvis så dyker en bild av Mumindalen upp i huvudet. I öster Ensliga bergen, en kall och karg plats där Mårran lurar med sin iskyla. Nere i dalen en brevlåda, en bro över en flod och en spännande grotta. Ett blått och runt skol... jag menar Muminhus. Ett hus som är byggt av Muminpappan själv. Joxaren, Hemulen, Snusmumriken och Snorken. Alla personligheter finns där. Alla ger sitt bidrag till att bilda ett härligt landskap i dalen som ger mig en vilja att uppleva mer.
Och bortom havet... där ligger Muminpappans stora äventyr. Hitta din fyr och styr ut mot den. Ta med dig alla minnena från dalen i en säck att plocka fram att fundera över under mörka vinterkvällar.



Och även om musiken egentligen hör till något helt annat så känner jag att den passar precis till en vandring genom Mumindalen, rent lyssningsmässigt.