15 juli 2013

Åtta gratis screencastprogram

Screencasting är en väldigt användbar teknik om du vill flippa klassrummet eller om du vill arbeta med digitalt lärande över huvud taget.
Vad är då en screencast?
Enkelt kan man säga att det är en teknik som gör det möjligt för dig att spela in precis det du gör på din skärm. Det är perfekt för att spela in dina lektioner om du inte vill göra en presentation med hjälp av stillbilder. Det går att göra inspelningar av dina Powerpointpresentationer, men det är så mycket effektivare och enklare att spela in det du gör direkt på skärmen. Det du behöver tänka på är vilket program du vill använda för din screencast. Jag använder oftast Notebook, vilket är ett program som följer med om du har en smartboard. Anledningen till det är att  mina elever är vana att se det programmet helt enkelt. Det går lika bra att använda ett program  som Paint eller gratisprogrammet Smoothdraw som det program där du visar och förklarar. Ett starkt tips om du vill skriva/rita och förklara är att du investerar i en ritplatta. (Wacom har billiga och bra plattor i tex serien Bamboo.) Att försöka skriva med en mus eller med musplatta blir sällan bra. Att däremot ha en bra mikrofon är viktigt! Ett bra ljud märks kanske inte så mycket, med ett dåligt dito gör det definitivt. Jag använder själv en Samson Go Mic som inte är alltför dyr och som numer också finns att köpa i Sverige. (Själv importerade jag den för ett antal år sen från USA med hjälp av min syster som bor där.) Sätt dig sedan i ett väl dämpat utrymme, så att ljudet inte innehåller en massa konstiga ekon och/eller ovälkomna ljud som tar fokus från din presentation. Det låter fånigt, men att sätta sig i en garderob är inte så dumt.
Bra program kostar oftast pengar. För en lärare med begränsad budget kan det vara ett problem. Oftast brukar Jing rekommenderas som ett första program att använda för screencast. Här kommer en lista på åtta andra screencastprogram som är bra och gratis.


Ezvid
Ezvid ger dig möjligheten att också redigera dina inspelade videor, vilket inte alltid är möjligt i gratisversioner. Du kan infoga text och ljud, kontrollera hastigheten och sedan dela din inspelning. Det finns också en Gaming Mode som är speciellt utformat ifall man vill göra en genomgång av ett spel (i helskärm) där skärmen annars lätt kan bli svart vid inspelning. Du kan spara dina redigerade filmer eller så kan du ladda upp dom direkt på YouTube eller Flippklipp.


BlueBerry Flashback Express Recorder
Med hjälp av Blueberry Flashback kan spela in din skärm samtidigt som du spelar in dig själv via en webbkamera. Du får alltså en bild på det du vill visa och samtidigt en bild över dig själv när du pratar i ett hörn, vilket en del gillar. Det finns en ganska lång lista med funktioner som låter dig redigera video som ett proffs. Blueberry Flashback har ett enkelt användargränssnitt som gör att du kan bestämma vilken del av skärmen du vill spela in och om att spela in ljud och annat eller inte. En annan finess är att du kan lägga in schemalagda inspelningar, om du vill göra en onlineinspelning samtidigt som du har ett utvecklingssamtal eller hänger tvätt. Det finns också en funktion som fungerar som en videobandspelare och ger dig möjlighet att granska din inspelning bildruta för bildruta.


Screenr
Screenr är webb-baserad. Det betyder att du inte behöver installera något på din dator, men det kräver Java. Det är enkelt att använda. Klicka på inspelningsknappen och så är du igång. Här finns en begränsning på 5 minuters inspelningstid, så du behöver planera noga.Filerna sparas på webbplatsen. När du är klar får du en länk som du kan dela mail eller bädda in på din blogg. Det här fungerar på både Mac och PC och även för iPhone.

Rylstim Screen Recorder
Rylstim är enkelt och lätt att använda. Du kan också spela in händelser som sker på skärmen, inklusive höger och vänster klick. Den har ett väldigt sparsamt och enkelt gränssnitt och stöder flera filformat. Rylstim Screen Recorder fungerar på Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och Windows


Krut
Krut är ett väldigt enkelt program med bara tre grundläggande kommandon, men det finns möjlighet att lägga in tidsinspelning. Du kan också använda den för att spela in streamade videos och ljud. Krut är ett verktyg som fungerar i nästan alla operativsystem och kräver Java för att köra.


CamStudio
I CamStudio är det AVI- eller SWF-format som gäller. Du kan lägga in effekter som tex. text och pratbubblor.  Det finns också en hel del alternativ för hur du ställer in inspelningsytan över skärmen. Det finns möjlighet att reglera hastighet och bildkvalitet, men redigeringsmöjligheterna är relativt begränsade.


Webineria
Webineria bygger på open-source och är enkel att använda. Du kan även i det här programmet lägga in en inspelningsruta med dig själv i ett hörn. Det finns tre bildhastighetsalternativ och formaten du kan välja på är AVI och FLV. Den har inbyggda funktioner för att låta dig justera storleken på ditt inspelningsområde på kärmen. Snabbkommando för att pausa och återuppta inspelningen finns. Dina filmer sparas på webbplatsen och kan delas genom länk eller inbäddning.


Screen-O-Matic
Det här är ett enkelt program som kräver Java. Du kan välja mellan att ladda ner eller köra på nätet. Gratisversionen gör dig i ärlighetens namn ganska begränsad. Det går att spela in skärmen eller både skärmen och webbkamera, men det går inte att bara spela in webbkameran. Till skillnad mot betalversionen så har gratisvarianten en tidsgräns för inspelning på 15 minuter och du får en liten vattenstämpel på din film. Du kan inte heller zooma eller kommentera under inspelning. Däremot går det att ladda upp direkt till Youtube.

Lycka till med inspelningarna!0 kommentarer :

Skicka en kommentar