15 juni 2013

Våga lyssna - ett inlägg i antielefantenJante-anda

Det här är kanske att skjuta sig själv i foten, men jag tycker att det ibland är så synd att fokus ligger på en till en. Jag kan nästan känna mig avfärdad ibland eftersom jag inte har den erfarenheten. Det kan mycket väl vara så att det tillkortakommandet ligger hos mig själv förstås.
Jag har arbetat aktivt med att undervisa barn med hjälp av datorer i 20 år. Det är en ganska gedigen erfarenhet, men det är lätt att i vissa lägen i vissa kretsar inte bli räknad med eftersom jag har råkat hamna på en skola som inte har den ekonomiska möjligheten att gå upp till en till en.

Jag gör ett väldigt bra jobb med de digitala verktyg jag har och har du lika skrynkligt med digitala verktyg som jag, så har du samma möjlighet att arbeta utifrån de premisserna. Jag går inte med på att inte göra mitt bästa enbart beroende på att jag inte har en till en. Jag önskar mig det. Jag anser att jag har stora förutsättningar att göra ett väldigt bra jobb ännu bättre med en ökad täthet av digitala verktyg. Men att mina 20 år (i vissa lägen) blir avfärdade eftersom jag saknar just en viss sorts erfarenhet känns ganska naivt från avfärdarens sida. För utom att veta ett dugg om vad jag har gjort, hur jag har jobbat och vilka möjligheter jag skapar själv så förstår jag inte varför en en till en satsning är den yttersta trumfen som slår all annan erfarenhet av undervisning med digitala verktyg.

Jag hoppas på och arbetar fortfarande för en till en. Men döm inte ut mig, för att jag gör underverk med min en till tolv satsning tills jag når det trappsteget. Här ligger min kompetens. Jag tar inte bort din kompetens bara för att den finns där. Och i ett lika läge ber jag dig tänka om andra kompetenser. Att sträva efter att slå andra på fingrarna blir sällan bra och uppfattas många bara negativt. Egentligen kan hela din tanke med att nå fram misslyckas just eftersom folk väljer att ignorera dig i det läget. Konsten är att våga stå för det man kan och vill men samtidigt ta in andras perspektiv. Även om du tror att det inte kommer att ge dig något. Det handlar inte om att vissa saker och erfarenheter trumfar över andra.
Det handlar om att komplettera och att våga lyssna!

Godnatt elefant Jante!2 kommentarer :

  1. Komplettera var ordet, inte konkurrera!!
    <3
    Fortsätt gör underverk, på ditt sätt, så gör jag det på mitt sätt och tillsammans gör vi världen lite bättre!
    /Helena, initiativtagare #skolvåren

    SvaraRadera