2 november 2013

Flippklipp för alla - alla för flippklipp

Ända sedan Jag började arbeta med det flippade klassrummet, för ungefär två år sedan, har jag tänkt mig ett ställe på nätet där man kunde samla alla de flippar som lärare över hela Sverige gör. Ja varför inte som lärare i hela Norden gör!
Det startade som en gryende idé som så småningom med Ylva Pettersson och Sophie Österbergs hjälp kunde kopplas ihop med Wikimedia och bli sidan Flippklipp.

Jag förstod redan från början när jag bollade med idéen att många höll med om att en sån sida vore en bra idé. Med tiden har vi blivit allt fler flippare och har på senare tiden har jag förstått att många, många fler vill ha den här sortens sida. Det finns flera som vill starta en sån sida. Ibland kanske bara för den egna kommunen, endast för ett enda ämne eller för en viss årskurs.
Jag älskar när folk kommer med idéer och inspiration. När idéerna tas från ord till handling så kan det bli crescendon av positiva effekter. Därför kommer det jag kommer att skriva nu bli helt bakvänt. Jag hoppas ändå att du kan förstå min tanke.

Det är bra att vi samlar allt på en sida, men inte på 53 sidor.

Det är inte det att jag vill få allt ljus på mig. Jag har redan en hel del ljus och det är inte det som är baktanken. Det jag istället vill sträva efter är att det inte blir utspritt. Om vi skulle få ett otal antal sidor med flippar så skulle det inte ge samma kraft som om vi kunde enas om en sida.

Jag vet att det kan kännas svårt att ladda upp på Flippklipp.
Jag vet att man kanske inte gärna laddar upp en film ännu en gång om den redan ligger på Youtube.
Jag vet att du kanske bara är intresserad av en sorts filmer ändå. Det må vara historia på gymnasiet eller engelska för årskurs 2 på lågstadiet, men ditt behov kanske oavsett är begränsat.

Men tänk dig en sån oerhörd resurs det skulle kunna vara både för oss lärare och för våra elever om vi kunde samlas på en enda plats. Jag tror att den platsen är på en sida som WIkimedia kan hjälpa till med.
Tanken är att vi ska lösa problemen som finns med Flippklipp just nu. Vi behöver göra sidan enklare och renare. Det ska bli enklare att hitta och att ladda upp film. Jag önskar dessutom att vi kunde lägga in mer än bara filmflippar på sidan. Kanske är det mer som behöver struktureras upp.

Det jag hoppas är att du kan stå ut med att det inte precis fungerar exakt som du kanske vill just nu med sidan. Det kanske inte går att använda sidan för paddor eftersom Wikimedias tanke om fri media till alla stöter på patrull när sidan ska giftas ihop med Apple (och Microsoft för den delen).  Men om vi hjälps åt allihop så kan vi tillsammans skapa ett gratis utrymme att fylla med allt det vi vill för att Sverige, ja Norden ska kunna få en ordentlig prick på flippkartan.

Minns att det är ett utvecklingsprojekt som vi gör tillsammans. Styrkan i att vara flera och att få ihop en stor sida skulle göra att det flippade skulle kunna få ett ännu starkare fäste, bli än mer befäst i den beprövade verkligheten och hjälpa forskare att skapa ännu mer vetenskaplig grund. Därutöver kan vi tillsammans bli en stark kraft i konkurrensen med de som vill tjäna sig en rejäl hacka på det faktum att allt fler vill flippa sitt klassrum. De som kan det här bäst är vi lärare. Du och jag.
Jag hoppas att du är med mig i tankarna om det här. Ifall du har några idéer eller frågor så tveka inte att dela de funderingarna med mig.

Det här är dessutom en utmärkt uppgift för det Digitala Skollyftet.
Vill du vara med och skapa något enormt så häng på!Läser om Nobelpristagare river katedern samt ”Starta University of Sweden – ett svenskt nätuniversitet” i DN och kopplar självklart ihop tankarna med Flippklipp, #Digiskol och liknande initiativ.
Läs mer om Flippklipp på Omvärldsbloggen.


4 kommentarer :

 1. Tanken är god. Man slipper reklam och man lägger materialet i CC-zonen. Men det är svårt att matcha den enorma mängden, mångfalden på youtube. Just nu är det få filmer på flippklipp men när de blir många blir det oöverskådligt. Då behövs det sidor som skapar struktur. Wikiskola är en sådan men det finns minst 53 andra. Även här skulle man önska att fler samlades på färre ställen för att ena krafterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som ska struktureras upp. Youtube är oöverskådligt eftersom det inte går att hitta riktigt allt som finns där. Det skulle behövas en bra sorteringsfunktion. Söker man på Youtube så får du med allt möjligt som du inte är intresserad av. På Flippklipp ska det finnas material för lärande och inte uppblandat med en masa annat.
   Om vi resonerar som så att de inte är någon idé att lägga upp på Flippklipp eftersom det finns så lite där, så hjälper det inte att bygga upp sajten.
   Jag är övertygad om att det här är bästa sättet att samla flippmaterial. Den stora svårigheten är att få fler att ladda upp. Med en mer översiktlig och användarvänlig sida skulle det göra lite åt rätt riktning. Fler filmer behöver inte innebära oöversiktlighet. Det handlar om att skapa ett bra sorteringssystem helt enkelt. Jag ser inte en bra mening med att varje lärare ska skaffa en egen kanal och ladda upp allt material de vill använda själva. Om vi bara letar/ser problemen så leder det inte vidare. Jag föredrar att se det positiva och styrkan i det här-

   Radera
 2. Det här känns så himla bra! Nu ska jag ta nästa steg och sätta mig in i vad CreativeCommons innebär.
  Jag undervisar i åk 2 och har i höst börjar smygträna lite med filmer och uppdrag som ska få mina elever på spåret inför lektionen. Det hela är inspirerat av "flippare" (inte minst du Karin) och J. Nottingham vars föreläsning jag var på vid terminsstart. Tanken om "preview" (kallar det uppvärmning för eleverna) att eleverna en tid innan får igång tankarna på rätt spår. "Flip light" kanske, men en god början i alla fall.
  Jag har letat för fullt på Youtube och haft svårt att hitta bra filmer till den årskurs jag undervisar i, därför körde jag igång och gjorde egna (trots det läskiga). Du får gärna ta del av dem på mattesmedjan.moobis.se - senaste "uppvärmningen" publiceras imorgon. All framåtsyftande återkoppling mottages tacksamt.
  Tack för ditt engagemang och din inspiration!
  Frida @meFridalindell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att höra Frida! Det känns verkligen att du är inspirerad och på gång. Tycker att du verkligen är på gång med er sida. :)

   Radera