30 december 2015

Fritt att tolka till det nya året

Jag har sett att många de senaste dagarna har gjort listor. Jag har lite svårt för listor eftersom det på något sätt antingen rankar eller exkluderar något. Vare sig man vill eller inte. Därmed (för säkerhets skull) inget ont om listor. Så här kommer inte en lista utan istället ett axplock av citat som får i alla fall mig att fundera. Flera av citaten kan vara intressanta just med bakgrunden av de senaste dagarnas diskussioner i sociala medier.

Vi har alla ett eget perspektiv på saker och ting. Vi äger alla sanningen ur en eller annan vinkel. Om vi väljer att använda oss av det eller inte i sociala medier är upp till var och en. Hur vi sen väljer att tolka andras åsikter är visserligen också upp till var och en, men hur vi uttrycker det är något helt annat.
När man bloggar och är aktiv i sociala medier så sticker man ut hakan en bit. Då får man ta emot mer eller mindre hårda smällar ibland. Det minsta man kan begära är i alla fall att den som kritiserar någon annan har bättre argument än "du har fel" eller " du vet inget om det här".

Citaten som jag har valt att skriva ned i det här blogginlägget kan du läsa utifrån just den position som du befinner dig själv i. Men poängen är att jag ger dig fritt tolkningsföreträde ur precis vilket perspektiv eller med vilka undermeningar du vill. Därför tänker jag inte grotta ner mig hur just jag tolkar eller funderar kring orden.
Så varsågod:
"Education is the ability to listen to almost everything without losing your temper or your self-confidence. Robert Frost
“Education: the path from cocky ignorance to miserable uncertainty.” ― Mark Twain
“Educating the mind without educating the heart is no education at all.” ― Aristotle
“By seeking and blundering we learn.” ― Johann Wolfgang von Goethe
“A learned fool is more a fool than an ignorant fool.” ― Molière
“I am always ready to learn although I do not always like being taught.” ― Winston S. Churchill
“When you take the time to actually listen, with humility, to what people have to say, it's amazing what you can learn. Especially if the people who are doing the talking also happen to be children.” ― Greg Mortenson
“The question is not, -- how much does the youth know? when he has finished his education -- but how much does he care? and about how many orders of things does he care? In fact, how large is the room in which he finds his feet set? and, therefore, how full is the life he has before him?” ― Charlotte M. Mason
Det var det. Välj ett, välj två eller välj inget.
Jag hoppas på ett nytt år som blir... ja aningen bättre än det jag har haft. En god vän sa att jag nog har fått tillräckligt för de närmsta tio åren och jag måste nog hålla med. Så 2016 måste rent statistiskt bli bättre, för statistik går det väl inte att manipulera med? Nåja ett citat till... på svenska den här gången.

"Det finns tre slags lögn: lögn, förbannad lögn och statistik."
Det var Mark Twain som skrev det och det ligger något i det också.
Avslutningsvis så önskar jag dig ett riktigt gott nytt år.


0 kommentarer :

Skicka en kommentar