26 april 2014

Varför CC? - Därför CC!

Bland alla bra saker som jag har gjort så ligger att starta facebookgruppen Flippa klassrummet i topp. När jag har sett gruppen växa från det lilla "jag och några till" till den stora grupp på ca 8500 medlemmar som det är idag så är det en tydlig signal om att det flippade klassrummet får en allt större betydelse för hur vi tänker kring undervisning. Gruppen är en otroligt aktiv och givmild sådan. Den öppnar hela tiden upp för nya tankar.

Så den senaste frågan som kom upp i gruppen som nu har blivit ett blogginlägg är skriven av Kalle Cederblad:
"Kollade upp det här med Creative Commons igår och
1) blir nyfiken på om någon använder sånt bildmaterial mycket och hur ni lyckas få till ett arbetsflöde när varje bild ska attribueras, länka till licens och länka till källa. Jag har inte speciellt mycket planeringstid och det låter som mycket extraarbete att få in källor och licenslänkar i, eller i anknytning till filmer, skärminspelningar, edu-presentationer m.m. Men det kanske går att få flyt i det?
2) funderar på om det inte i 9/10 fall är lättare att ta bilderna själv. Är det någon som har tips på bra internetresurser i hur man jobbar med bilder, ffa hur man organiserar på ett bra sätt. Tycker det är svårt om man inte har råd med specialprogram eller att köpa massa extrautrymme på dropbox eller liknande. Är det kanske trots allt enklast i slutändan att köra eget foldersystem på en extern hårddisk eller nåt?"
Jag kan säga att det här med Creative Commons (CC) få en allt större utbredning och användning. För egen del använder jag antingen CC-bilder eller också så fotograferar jag själv. Många gånger räcker det med att fota med mobilkameran och att använda et väldigt enkelt bildspråk. Min dotters gosedjur har idag sin främsta funktion i att stå modell för olika bilder jag tar. De har agerat både domstol och symboliserat olika egenskaper. Vill jag vara mer avancera , få bättre bildkvalité eller bara arbeta med min systemkamera så gör jag just det. Men som sagt - en mobilkamera duger alldeles utmärkt. Använder jag egna bilder så tar det lite tid, särskilt om jag tar det via Photoshop, men jag kan använda bilderna precis som jag vill. (Photoshop är fö billigare om du köper med lärarlicens.)
Annars hittar jag oftast mina bilder på Flickr. Det finns hur många bilder som helst där som är licensierade enligt CC. Antalet ökar hela tiden, men just i den här minuten finns det 306.726.506 bilder som du får använda utan att kränka någons kopieringsrätt. Visserligen hittar du kanske inte exakt den bild du hade tänkt dig, men bland nära på 308 miljoner bilder borde du utan problem kunna hitta någon. Du behöver bara tänka på att komplettera den bild du lånar med rätt licens och de uppgifter som behöver vara med. När du väl har fått in vanan så är det inte så svårt och tar inte heller särskilt lång tid. Om jag hittar bra bilder på Flickr som jag tror att jag kan få användning för senare så kopierar jag länken så länge till ett textdokument där jag också skriver en liten beskrivning av bilden. Jag sorterar efter olika teman och det räcker för att jag lätt ska hitta bilderna igen om jag behöver dom.
Det går också att bildsöka på Google nu med sökverktyget.



Men det tar i vilket fall lite tid att antingen ta dina egna bilder eller att använda CC på rätt sätt. Så varför ska du göra det när det är så mycket enklare än att kopiera en bild från nätet?
Det enklaste är att gå tillbaka till mig själv för egen del. Jag gör en del saker som jag gärna delar med mig av. Det är roligt att få dela med sig och jag gör det gärna, men någonstans så är jag stolt över det jag gör. Därför sitter det inte fel att veta att ifall någon lånar mina bilder eller texter så får jag lite cred för det arbete jag har lagt ner. Jag gillar att få vara stolt över det jag har gjort. Så av samma anledning som jag inte vill ta någon annans bild utan lov så känns det i andra vändan bra att jag har en CC på bilden som gör att andra enkelt kan låna och min lilla enkla belöning blir att få ett litet "tack" genom en licens.  Om jag "lånar" en bild på nätet så missar jag två saker. Det ena är att jag förmodligen inte ger rätt person cred för sitt verk. Man kan tycka att det inte spelar någon roll, men just det kan egentligen inte du som lånar som kan avgöra det, eftersom du inte är uppehovsperson. Du kan heller inte veta ifall du använder verket på ett sätt och i ett sammanhang som var menat eller som uppehovspersonen faktiskt tycker är ok. Sen har vi det där lilla med att det är ett lagbrott också.

Mina egna bilder sparar jag på en extra stor extern hårddisk. Eftersom jag fotograferar väldigt mycket så är det värt det. Det blir många bilder eftersom jag dels har det som hobby och dels är lite av en hamster när det gäller bilder. Jag har svårt att slänga några bilder alls. Vem vet när jag behöver en bild som jag just har slängt. Det är klart värt att lägga några extra slantar på att köpa mer minne för bildhantering. Sen är det viktigt att från början använda ett bra sorteringssystem som gör att man lätt kan hitta rätt bilder senare.
När det gäller själva hanterandet av bildprogram så behöver det inte heller vara så svårt eller dyrt. Jag har flera gånger först fotograferat och gjort om bilder med hjälp av Instagram. Förutom de filter som finns i Instagram så är antalet program för att lägga diverse filter på bilder som du tar med mobilen oändligt många. Det finns allt från japanska kawaii till enklare fotoredigeringsprogram där du kan ändra ljusstyrka eller ton samt lägga till diverse effekter. Om du använder Chrome som webbläsare så går det att hitta en hel del insticksprogram för bildredigering där också. Jag använder då gärna Photomania.

Men det absolut viktigaste är nog det här med eleverna. Vi säger till dom att de inte ska skriva av, men vi är inte lika noga med bilder.
Bildletandet tar en oändlig tid. Det är inte ovanligt att bildsökandet tar längre tid än textproduktionen. Många elever söker väldigt planlöst efter bilder. Det är inte säkert att det bara är bilder på elefanter som dyker upp bara för att man skriver ordet "elefant" i Googles bildsökningsruta. Sen blir vägen till den rätta bilden ovanligt krokig ibland ifall de hittar andra roliga saker på vägen. Sist, men inte minst så är det inte säkert att bild och text fungerar ihop. Bilden var helt enkelt rolig och då sätter de dit den.
Om vi nu ber eleverna att inte skriva av eller kopiera/klistra i sina arbeten så ger det en väldigt motsträvig bild ifall vi sen låter dem kopiera bilder hur som helst. Det är faktiskt inte heller mer ok bara för att man lägger till en menig som säger att "eftersom jag bara tänkt använda bilden i en presentation i klassen så är det ok". Det är för det första inte ok ur kopieringsrättslig mening och det är inte heller ok pga av ovanstående resonemang. Låter du eleverna ta bilder hur som helst från nätet så gör du dem en björntjänst. Lika lång tid att skriva att de bara tänker använda bilden i klassen tar det också att skriva dit rätt CC-licens. Det är bättre att lära eleverna rätt från början.

Tänk dig nu att du lär eleverna hur de ska använda CC på rätt sätt. Sen fortsätter du själv att använda bilder precis som du vill. Vad lär det eleverna om kopiering? Tror du att de tänker att det spelar särskilt stor roll ifall de kopierar/klistrar? Min lärare gör det - då är det ok för mig också. Det blir inte helt enkelt att motivera varför det inte är ok att kopiera text när det ok att kopiera bilder. För det är ingen skillnad, det är bara det att vi inte tänker på det. Om du funderar lite på det så är det kanske inte så konstigt att elever åker dit på att fuska på högskolan om vi inte har lärt ut rätt, kanske snarare förvirrat det hela. Låt inte dina elever någonsin komma i närheten av att tänka fel. Det gäller bilder och det gäller text. Den tid det tar att lära eleverna rätt och att göra rätt själv är så mycket värt det i andra änden. Jag använder hellre färre bilder om jag känner att jag inte har tiden, än att hoppa över att skriva CC.

Ju fler som använder sig av Creative Commons, både när de delar och lånar, desto bättre. Om ingen delade så skulle du inte ha samma möjligheter till att använda bland annat bilder i din undervisning. Om ingen delade så skulle hela idén med Wikipedia falla och du skulle inte ha tillgång till ett så stort och ständigt uppdaterat uppslagsverk. Om ingen delade så skulle vårt jobb vara så mycket svårare. Det minsta vi kan göra är att visa vår tacksamhet genom att sätta dit CC-licens och att licensiera våra egna verk.






2 kommentarer :

  1. Tack för viktig text! Jag håller på att lära mig att dela med samma rättighet som källan vill, eller dela egna verk med CC - BY - NC - SA : kanske mest naturliga Creative Commons (CC) rättigheten (!?) att lägga på sina verk http://www.pinterest.com/pin/199636195956855956/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du gillar det jag skrivit och bra att du försöker sätta dig in i det hela. När man väl är där så rinner det bara på och det har flera glädje av.

      Radera