Vi börjar på hemmaplan. Vitlyckemuseet i Tanum finns på UNESCOs världsarvslista och är väl värt ett besök både i det verkliga livet som virtuellt. Se alla fantastiska ristningar från Bohuslän även om du bor i Kalix eller om snötäcket ligger tjockt. De har en förskola också. Riktigt kul med tidig historisk in- och utblick.
Lite vikingahistoria finns på BBCs sida Vikings. Det är på engelska, men väl värt ett besök ändå.
Redan de gamla grekerna... Winged Sandals presenterar pysselidéer och fakta med hjälp av den sötaste guiden. (Om man nu inte till slut blir irriterad på falsettrösten.)
Metropolitan Museum of Art har mycket konst. Snart 400000 konstverk finns att beskåda online. Om det inte räcker till med tvådimisonell konst har Smithsonian också en hel del konst i 3D. Riktigt häftigt och en ordentlig guldgruva att gräva ur när du flippar ditt klassrum. Även Google har en imponerande konstsamling.
Nya Zeeland har samlat Arts Online. Konst, dans och drama ger mycket att välja på. Ta en kik och hitta dessutom många fina länkar vidare.
Anne Frank Huis är också en fantastisk plats att besöka. De har också lagt upp gömstället i 3D. Den som vill läsa om demokrati, religion eller historia bör inte missa Anne Frank. Dagboken är också underbar (och skrämmande) att läsa i undervisningen i svenska.
En bok online som kan ge studier om London och i engelska en ytterligare en dimension finns på sajten Tales of London. Kanske är det här ett projekt att genomföra själv med dina elever och lägga upp online?
Hur kan man inte älska kartor? Väv ihop geografi med historia och du får Time Maps. Kan det bli bättre?
När vi ändå är inne på kartor behöver Googles samling över kulturella platser över hela världen också nämnas. Jag lovar att det minskar skolans resebudget väldigt drastiskt. Även Old Maps Online är ett måste. Glöm inte det.
Vill du se äldre foton från hela världen så är det Sepia Town som gäller. Där kan du också ladda upp egna foton. Stockholmskällan har fler för just foton från Stockholm. En del filmer finns också. Visst är Creative Commons och fritt användande efter 70 år underbart!
Worldmapper är ett underbart ställe med kartor som tex jämför tandläkartäthet, jämställdhet och köttätande väldigt tydligt.
Ingen bör heller missa Gapminder som är en explosion i att se statistik på ett helt nytt sätt. Har du dessutom inte sett Hans Rosling föreläsa om Gapminder så har du missat något. (Jag har själv fått äran att föreläsa på samma konferens som Rosling i höst. Det känns stort.) Hur vi tolkar världen med tanke på förutfattade meningar. Titta här:
0 kommentarer :
Skicka en kommentar